08 март 2008

Mepis 7.0

Evo jedne recenzije Mepis GNU/Linux-a koju sam uradio pre par sedmica. Namera teksta nije bila objavljivanje na blogu (koji tada nije bio u planu), ali pošto prvobitna ideja nije realizovana, nema smisla da ovo pisanije "kupi prašinu" na hardu... Izvolite:

K'o od piramide odvaljen

Voren Vudford (Warren Woodford) započeo je projekat Mepis sa željom da osmisli i realizuje GNU/Linux distribuciju koja “jednostavno radi”. Etiketu “user-friendly” nije lako dobiti, pogotovo u uslovima žestoke konkurencije kakva vlada među postojećim distribucijama, ali Mepis je uvek bio tu negde, rame uz rame sa najpoznatijima. Decembra meseca prethodne godine objavljena je najnovija inkarnacija ovog distroa, Mepis 7.0, koji vam ovom prilikom predstavljamo.

”ŽIVI” DISK

Kao i većina današnjih distribucija Mepis dolazi u formi Live CD-a sa koga je moguće podići potpuno funkcionalan i operativan sistem. Procedura butovanja prolazi bez problema i po logovanju nas dočekuje KDE okruženje u verziji 3.5.8.
Sav standardni hardver je prepoznat i konfigurisan ispravno (osim TV karte) i ukoliko ste blagosloveni nekom broadband konekcijom preko mrežnog adaptera, vrlo verovatno ćete bez imalo podešavanja imati pristup internetu.
Postojeće particije na hard disku nisu automatski montirane, ali se to rešava jednim klikom miša pri čemu NTFS fajl sistem ima potpunu read-write podršku što je vrlo korisno. Sledeća stvar koju će ceniti početnici je postojanje detaljnog uputstva pod nazivom Mepis User's Manual u kome su detaljno opisani i objašnjeni postupci instalacije, korišćenja i podešavanja sistema, kao i programi koji se mogu koristiti u svakodnevnom radu.
Sama instalacija sistema je izrazito jednostavna i zahteva par klikova mišem i oko pola sata vremena. Program po sistemu korak-po-korak od vas zahteva da izaberete particiju (ili da koristite ceo prostor na disku) na kojoj će se sistem instalirati i izbor fajl sistema (ponuđeni su ext3 i raiserfs), nakon što potvrdite izbor koji ste napravili počeće formatiranje destinacione particije i kopiranje podataka sa CD-a što je ujedno i najduži deo instalacije. S' obzirom da Mepis dolazi na jednom CD mediju, ne postoji mogućnost izbora softverskih paketa za instalaciju, već se podrazumevano instalira kompletan sistem koji će zauzeti oko 3,5GB prostora. Po kopiranju, sledi odabir servisa, podešavanje lokalne mreže, lokalizacija i vremenska zona, podešavanje GRUB boot manadžera (win uredno prepoznat i dodat u opcije), dodavanje korisničkih naloga i zadavanje šifre administratorskog (root) naloga. To je to, jedan restart vas deli od instaliranog Mepis-a.

A NA HARDU...

Default instalacija Mepisa bazira se na 2.6.22 kernelu i pomalo odskače od slobodarskog standarda na koji su nas navikle ostale distribucije, a to se, pre svega, ogleda u izboru softvera. Pored instalirane SUN JAVA-e tu su i svi potrebi kodeci za MP3 i DivX, uključujući i one vlasničke, kao i RealPlayer 10. Ovo nekome može da zasmeta, ali nesumljivo je da će takvu odluku korisnici sa manje iskustva ili sa dial-up konekcijom znati da cene. Za uživanje u multimediji brinu se: Amarok 1.4.7, mplayer 1.0.rc1, Kmplayer 0.10.0a, KsCD 1.6, Kino 1.1.1 (video editor), KID3 0.7 (ID3 tagger). Za polje grafike i fotografija zaduženi su GIMP 2.2, showFoto 0.60, digiKam 0.9.2, Kooka 0.44, Xara Xtreme 0.7...
Internet korisnici pored Firefox-a 2.0.0.11 i Kopete-a 0.12.7 na raspolaganju imaju i Thunderbird 2.0.0.6 mail klijent, Ktorrent 2.0.3, gFTP 2.0.18, Akregator 1.2.8 RSS čitač, Skype 2.0beta.
Vaša lična, a sigurno i poslovna kancelarija, biće u dobrim rukama paketa kao što je OpenOffice 2.3, a za ostale potrebe u sferi manipulacije podacima i vremenom tu su programi iz standardne KDE-ove ponude: KOrganizer, KAlarm, Kontact, KNotes, KPDF...
Istraživajući dalje šta nam je sve došlo uz novi Mepis, može se zaključiti da se dosta pažnje posvetilo sigurnosti sistema. O tome najbolje svedoče dva programa koja ne viđamo često u podrazumevanim instalacijama GNU/Linux distroa. To su Guarddog 2.5.0 GUI front-end za iptables tj. firewall, a drugi je KlamAV 0.41 antivirus sistem za GNU/Linux.
Ukoliko vam se nešto od preinstaliranih programa ne svidi ili imate druge favorite, preko Synaptica (kojeg nije potrebno dodatno podešavati) možete vrlo lako instalirani softver prilagoditi svojim željama.


GENERALNO GOVOREĆI


Celokupan utisak o radu sistema je više nego pozitivan. Mepis je stabilna i izdržljiva distribucija zahvaljujući svom poreklu (Debian) i dovoljno lagana za administraciju i za korisnike bez staža na GNU/Linux platformi. Pored detaljne i lako dostupne dokumentacije tu su i četiri Mepis asistenta (Mepis Network Assistant, Mepis System, Mepis User Assistant i Mepis X-Windows Assistant), kao i KDE Control Center što je sasvim dovoljno da se većina zadataka obavi bez potezanja konzole. Zajednica oko ove distribucije nije velika kao recimo ona oko ubuntu-a ili debian-a, ali je dovoljno aktivna i spremna za pomoć. Mesto okupljanja je www.mepislovers.org.
Uzevši u obzir izbor softvera, stabilnost u radu i jednostavnost administracije sistema, Mepis je svakako preporuka za kućne korisnike koji će bez problema uživati u multimediji, a i poslovne korisnike kojima je pouzdanost u radu i paket programa za poslovnu namenu na prvom mestu.

2 коментара:

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Lunamorena је рекао...

:) I za ovo treba Linux? :) Valjalo bi prvo da uzmem i da ga instaliram pa da probam sve ove programe, pa tek onda da komentarisem :) ovako unazad i ne ide bas :) sve zamisljam hipoteticki ili verujem na rec :)