31 октобар 2008

Apdejt od četir' dana

Došlo doba da se uradi update (ažuriranje) Arch linuxa koga, sa zadovoljstvom, koristim na kućnoj mašini još od juna meseca ove godine. Radio sam ja te apdejtove i ranije u par navrata pošto je Arch rolling release distro (tj. redovno se objavljuju novije verzije paketa koje treba instalirati na sistem sa online repoa), ali sam u tu svrhu morao komp da vučem na posao kako bih iskoristio ADSL priključak. Sve ovo iz razloga što sam kod kuće imao wireless pristup internetu koji sam plaćao po protoku, tačnije, 2GB protoka sam plaćao 1.800 din sa PDV (a verujem da niste svesni koliko brzo može da se potroši 2GB samo pri surfu). Možda je mnogo i nepovoljno, ali to je bila jedina opcija koja je radila kako treba (razdaljina od mene do AP-a je 10km).
No dobro, bilo pa prošlo. Od pre par dana korisnik sam drugog provajdera koji nudi FLAT tarifu 256/64 za 900 din mesečno sa PDV. Znao sam da prelazim sa konja na magarca, ali ovaj mago jede plast sena mesečno dok sam konja hranio kavijarom, pa sam spremno dočekao povremene ispade sa mreže, nemanje neta i očajan protok.
I da ne dužim više sa uvodom, u utorak prepodne odlučim ja da započnem proces ažuriranja, skok u konzolu, uklonim instalirani KDEmod (pošto je default sada KDEmod4, a meni se ne prelazi još morao sam ovako da bih posle instalirao legacy KDEmod od nule sa novih repoa), zatim jedan "pacman -Syu" koji me obavesti da me čeka ukupno 580MB raznoraznih paketa za download. OK, ostavim to sve lepo da se skida, a ja se spremim i odem na posao računajući da će me uveče sačekati apdejtovan sistem... Al' ne lezi vraže... Ne, nije to što mislite, nije net napravio problem. Problem je bio moj ujak koji je "pozajmio" produžni kabal koji služi za napajanje rutera na potkrovlju tako da me po povratku sa posla sačekao... pa, ništa me nije sačekalo... Što je najgore nisam mogao da nastavim download pošto je bilo nemoguće po mraku nameštati taj produžni kabal. Dobro, puštam "Žitije Brajanovo" i odlazim na spavanje.
Sreda. Prepodne. System is up and running. Day 2 updating Arch linux. Remaining download 380MB. Scenario isti, odlazim na posao sa nadom da će me po povratku sačekati apdejtovan sistem... Al' ne lezi vraže... Ne, nije to što mislite, nije ujak navraćao danas, već je update stao na 90MB do kraja (šta je konkretno razlog, nisam siguran, ali tipujem na net). Dobro, po onoj narodnoj "Jutro je pametnije od večeri" ostavljam tih nepunih stotinjak MB za jutranju kafu.
Day 3. Early morning. Hot, black, serbian coffe (mada se ne bih bunio ni da je bila samo vruća crna srbijanka :D) i naravno - nemam net. Skakućem po kući da izbacim negativnu energiju iz sebe i pokušavam da skrenem misli na neke vedrije teme. U međuvremenu ISP odlučuje da me ipak snabde uslugom koju sam platio i download ponovo kreće. 11 sati je momenat kada treba da napustim kuću kako bih na vreme stigao na autobusku stanicu i ja u 11:02 pogledom ispraćam poslednji skinuti megabajt i pacman (arch-ov menadžer paketa) koji me pozdravlja gomilom poruka o tome kako ne može da završi započeti update zbog kojekakvih sukoba fajlova i bla bla bla... Odlazim na posao i u toku dana pretragom Arch bbs-a pronalazim rešenje problema sa updateom. Povratak kući, sređujem zezanciju sa fajlovima i konačno uspešno završavam update sistema. Jeeeee!!! Još samo da instaliram KDEmod i skoro da je gotovo :) Ostao sam do 1 sat po ponoći instalirajući potrebne programe.
Za petak ujutro ostalo je još par manje bitnih stavki za instalaciju i finalno podešavanje izgleda i funkcionalnosti okruženja i time je ovaj maratonski update završen.
Za kraj vas častim sa haosom svog desktopa, morate priznati da je vredno muke :)

3 коментара:

Анониман је рекао...

Svaka ti čast kad si izdržao xD

Анониман је рекао...

Ja mišljah da probam preko au5 modema sa arch-om instalaciju,radi neke zezancije, nego treba mu tc shaper
da ne bi pucao ppp :(

A nisam siguran šta da mu radim i
gde bi ga metnuo :D

Jel arch live cd-ovi su slični sa arch-om ili je to potpuno drugačije? (something completely different)

GoranSTX је рекао...

Pravo da ti rečem, nisam probao ni jedan live distro baziran na archu. Za mene je prošlo vreme testiranja raznih distroa, a za potrebe live sesija koristim neprevaziđeni Puppy.