22 април 2011

So many me...

Koliko je svako od nas zaista "ja" kada je online? Koliko su naši blogovi, cvrkuti i profili zaista prikaz naše ličnosti? Može li se, uopšte, biti ista osoba sa istim osobinama, manama i vrlinama u dva tako različita oblika komunikacije kao što je online interakcija sa ljudima sakrivenim iza svojih nikovanih alter ega i razgovor licem u lice sa jedinkom od krvi i mesa? Jesmo li bolji, pametniji, atrakativniji, prihvaćeniji i uklopljeniji ako se izražavamo preko tastature ili nam taj nevidljivi zid pruža zaštitu od nepoznatih individua i nas samih, tj. naših mahinalnih reakcija i gestova koji ponekad govore i više od reči?
U suštini svega je komunikacija, ali bez bojazni da ćemo reći ili uraditi nešto glupo, a takođe i sigurnost od tuđih postupaka. U ovakvoj komunikaciji možemo da budemo neko drugi ili neko bolji, možemo da ne budemo "ja" kakvi jesmo, već "ja" kakvi želimo da budemo. I sve je to OK, ako se ne pretera. Meni se sviđa moj online "ja" pod pseudonimom GoranSTX. Deluje mi elokventnije, snalažljivije, opuštenije, ne zbunjuje se kada priča, manje smara, i iskreno govoreći ima više prijatelja nego onaj regularni. Malo je onih koji me znaju off i on line pa ću njima i prepustiti konačni sud, ali mislim da bi Goran mogao od GoranSTX-a štošta da nauči.
Ali sada ide ono najteže pitanje: gde se razlaz između "ja u RL" i "ja online" uopšte desio? Zašto i kako negujemo naše avatare i posvećujemo toliko pažnje šta drugi o njima (nama) misle i govore? Dobro, jasno je da svi žele da budu voljeni i prihvaćeni, ali ako zaista postoji razlika u tim ličnostima, kako se ona desila i zašto nastavlja da postoji? Pfff, mislim da će ovo biti jedan od onih postova koji će se mahom sastojati od pitanje bez pravog odgovora, ali pošto u RL nemam sa kim da podelim ova razmišljanja i razmenim stavove, onda vi, moji online drugari, morate da uskočite. Hm, možda se ovde i krije deo odgovora? Internet nam je omogućio da brzo i jednostavno nađemo i komuniciramo sa istomišljenicima koji nam geografski uopšte ne moraju biti blizu. Za čas se razmeni mail, ode se na chat ili se pokrene skype i razdaljina izgubi smisao u cyber prostoru. Jesmo li onda ono što zaista jesmo? Nesputani socijalnim statusom, skrupulama i običajima? Da li u takvim uslovima kažemo ono što zaista mislimo ili se i online pretvaramo kao i offline, samo sa drugim motivima i na druge načine? Gubimo li svoj identitet ili dobijamo još jedan? Ili dva? Ili više, u zavisnosti u kojoj "mreži" se nalazimo?
Pre nego što odlutam u dubine nepovezanih razmišljanja najbolje će biti da jednostavno pitam: Koliko sličnosti i razlika imaju vaša RL persona i vaš avatar?

6 коментара:

Branislava је рекао...

Zavisi koji avatar, ima ih više =)

A pored toga, ti si meni super i u sajber prostoru i van istog.

Na ostala pitanja nemam sad vremena da kuckam, malo sam umorna. :P

GoranSTX је рекао...

Imaš više avatara? Pa ti si višestruka ličnost! Ja jedva i sa ove moje dve-tri samospodobe izlazim na kraj... :D

Branislava је рекао...

To ti pripovedam!!! =)

Marina је рекао...

sa mnom mozes da pricas o bilo cemu - znamo se i ovako i onako... al sto neces da pricas sa mnom nego pises ovde neke nebuloze, to ja ne znam... :D :ppppppppppp

GoranSTX је рекао...

Ne diraj mi nebuloze!!! :D

Marina је рекао...

dobro, dobro - evo, ne diram ih... :D :p