26 март 2008

Prolećno osveženje

Ne, nije to što mislite, neću vam besediti o cveću, ptičicama, buđenju prirode i
poletnom osećaju koji dobijam kad vidim da se bliži proleće, a prokleta zima konačno popušta sa frigidnim zagrljajem...
Ovo je priča o kompjuteru, tačnije, mom kompjuteru, na kome kuckam ovaj tekst. Danas sam ga osvežio pa moja konfiguracija sada izgleda ovako: Ploča Foxconn 520A, procesor AMD Athlon 64 X2 4200+, memorije ima 2 komaTa po 1GB DDR2 TakeMS na 800MHz, HDD 250GB WD SATA2, DVD rezač Pioneer 215D SATA2, grafika je Gigabyte 8400 sa pasivnim hlađenjem (i greje se ko nenormalna), Leadtek TV karta, monitor FSC CRT od dvad'setjedan inč i nešto perifernih periferija.
Kao što može da se vidi nikakav "vrh" od mašine, ali meni realno i ne treba više. Dosada sam vozao integrisanu 6100 grafiku i bila mi je sasvim OK za svakodnevni rad i poneku igru tipa RA2, CS, NFS serijal i slično...
Da se osvrnem i na softver koji gura ova mašina. Primarni sistem mi je Debian GNU/Linux 4.0 Etch kome se divim na izdržljivosti i stojičkom podnošenju gluposti koje mu svakodnevno priređujem. Pre par meseci sam promenio HDD i prešao sa 80GB i ATA standard na pomenutih 250GB u SATA2 varijanti. Nisam reinstalirao linux. Bilo je dovoljno promeniti par redova u dva ili tri konfiguraciona fajla da bi sve radilo kao i pre. Posle toga mi je palo na pamet da /home direktorijum postavim na zasebnu particiju. Moj se Debian nije mnogo bunio... Sada sam mu poturio novu ploču, procesor i memoriju i pored malih problem sa zvukom on junački trpi moja iživljavanja. Ozbiljno razmišljam da mu dodelim orden za zasluge.

DODATAK: Mali problemi sa zvukom su postali još manje bitni nakon što sam ustanovio da moj sistem ne vidi novopostavljeni uređaj za rezanje optičkih diskova (DVD-RW, snimač iliti pržilica) pod nazivom Pioneer 215D u SATA standardu. Dobro, nahvalio sam Debian-a pa je sad odlučio da mi se osveti za konstantno iživljavanje. Opraštam mu, ali ćeraćemo se mi još!

DODATAK #2: HA! Sadžgao sam ga! Posle malo natezanja moj Debian sada leži na kernelu u verziji 2.6.24.4. Vratio mi se i DVD rezač. Još malo podešavanja i opet sam onaj stari. A kad pomislim da mi je Debian-om postajalo dosadno jer sve radi bez cimanja... Pazite šta želite, možda vam se i ostvari :)

2 коментара:

Stesha је рекао...

Pocetnicko pitanje: Da li imas neki dobar online tutorijal za nabacivanje novog kernela, s obzirom da nisam vičan tim egzibicijama. Probao sam da nabacim novi kernel na Etch sa Virtual Box-a ali mi nije išlo...
P.S - Eto predloga za novi post...

GoranSTX је рекао...

Ja sam koristio tutorial sa sledećeg linka http://www.cyberciti.biz/tips/compiling-linux-kernel-26.html
i nisam uspeo iz prve, treba malo vremena da se uđe u štos. ali i ovde važi staro linux pravilo - ne odustaj i proradiće! :)