19 април 2008

Programi za svaki dan

Eto meni malo dosadno (konačno) pa mi palo na pamet da sa vama podelim izbor softvera koji koristim na svojoj kućnoj mašini.
Pre svega tu je Debian GNU/Linux u verziji ETCH, iako se u zadnjih desetak dana nosim mišlju da se pozabavim i nekim drugim distroom. Radi i ovaj savim OK, s' obzirom šta je sve preživeo, ali postaje pomalo monotono... Šta mislite o Arch linuxu?
Po paljenju sistema prvo se dohvatim KRDC-a i proverim kakvo je stanje na mom ruteru i 'oće li biti neta, a ako sve prođe kako treba palim Audacious. XMMS je bio moj izbor oduvek, ali mi je postao mušičav od kada sam promenio ploču, procesor, memoriju, grafiku i kernel pa ga sad zamenjuje pomenuti program. Ako nemam net najverovatnije ću pokrenuti KDETV (a i to sve ređe s' obzirom na predizbornu kampanju u toku) ili Kaffeine i ubaciti u listu dve epizode Star Trek-a i zajedno sa posadom otići "where no one has gone before"
Pošto sam imao sreće i net mi radi, palim Pidgin kako bih video ko je online i koga ću moći da smaram, a zatim i FireFox kako bih krenuo u redovan obilazak foruma, blogova, sajtova i webmail-ova (pošto ove POP varijante ne koristim). Vatrena lija je moj browser pored nagovaranja i natezanja kako su drugi bolji, brži i da bolje odrađuju AcidTest... Nisam ljubitelj all-in-one softvera i FF mi je više nego dovoljan.
Ukoliko mi potreba neki program za obradu slika koristiću GIMP, iako je sve što znam da uradim resize i convert :) više mi ne treba. Za rezanje diskova koristim K3B, fajl menadžer je Krusader, a office paket je, naravno, OpenOffice.org, mada mnogo češće potegnem KEdit za piskaranje.
Ih, umalo da zaboravim KShutDown koji će da se pobrine za gašenje kompa kad ja zakuntam gledajući TV ili neki film, seriju, a bogami i crtani :)
Ima tu još dosta kojekakvih malih i većih programa, ali ove koristim na dnevnom nivou, a to i jeste u skladu sa naslovom posta...

Pffff, kako smarajući post... Prosto ne verujem da sam ga napisao, mora da sam baš zaludan. No dobro, vi recite šta mislite, a ja odo' da na'ranim kokoške :) (nije zajebancija, treba skupiti jaja za Uskrs)

3 коментара:

Анониман је рекао...

GIMP je sjajan kad ustosas rad sa alatima, evo ja prije neki dan naucih kako da napravim animirani gif u njemu pomocu layera! :D FF takodje sjajan, samo da mi oce ovi vise uvesti net pa da ga koristim kod kuce pod Linuxom u pravom duhu free software-a. :)

GoranSTX је рекао...

A šta je problem sa netom kod tebe? Mislio sam da vi u CG imate i ViMAX, a kamoli ove obične ADSL, cable i wireless gluposti?

Анониман је рекао...

Imamo, al zato treba da cekas i cekas dok dodju da ti ga instaliraju, ja sam narucio ViMAX jos u decembru, a jos mi se nisu javljali, moram da ih cimam svake nedelje i uvijek mi pricaju istu pricu, kao veliki je br. zahtjeva, malo imaju ljudi na terenu, ne znaju da li moze da se instalira konkretno u mojem dijelu grada (neki u mojoj zgradi ga odavno imaju, al preko veze) itd. ADSL i ostali mi ne odgovaraju jer nemam fiksni tel. :(