07 фебруар 2009

Imam strašan plan pa ga zovem plandža :)

Negde, nekad, nekom prilikom sam čuo ili pročitao (biće da sam pročitao i to u Blagu Cara Radovana, ako neko može - neka potvrdi) da javno izrečena ideja ili zamisao postaje duplo slabija i samim tim teža za realizaciju... Nakon što mi se ta misao urezala u svest, nebrojeno puta se uverih u istinitost rečenog. Ovo je razlog zašto se trudim da svoje planove držim za sebe i delim ih samo po "need to know" principu ili po uspešnoj realizaciji.
Sa druge strane, pošto sam poprilično lenj i teško se nateram na neki posao, nekad namerno objavim zamisli i planove kako bih se, pritisnut sopstvenim obećanjem, naterao da iste obavim i/ili dovedem do kraja. Ne uspeva uvek, ali svakako da je dodatni podstrek za realizaciju.
Sutra bi trebalo da pošaljem tekstove za SK. Jedan je revidirana verzija starijeg članka, a drugi je (skoro) gotov. I preuzeo sam obavezu pisanja recenzije jednog programa za jedan e-zine (čisto da se zna da nisam zaboravio :)). A i ovaj MF inkjet uređaj što mi je Todor ostavio je konačno mogao biti proveren i testiran. Uzgred, nosim se mišlju da menjam mašinu. Jedan ortak me pitao pošto je prodao svoju pa da napravimo trade... Promena je smisao života stoga - why not? Ako ugrabim malo vremena mogao sam konačno srediti malo stanje na hard disku. Već mi je muka kad pogledam gde se sve što-šta nalazi :)
I cela ova priča zbog jednog plana. Tranzicija mog računara na poslu na GNU/Linux. Za početak treba poslovanje prebaciti na OpenOffice. Drugi korak je rad na linuxu, ali otežavajuća okolnost su programi za kasu i e-bank koji su pisani za M$, a u wine-u ne rade baš najbolje. Ali korak po korak... Pošto ja odrađujem veći deo administrativnih zadataka u radnji napravio sam sebi u M$ Office-u dosta obrazaca, template-a i drugih vrsta dokumenata sa sve makroima tako da mi najveći problem predstavlja činjenica da ću morati sve to da radim ponovo za OpenOffice. Opet, postojeći sistem polako postaje pretesan za trenutni obim i tip poslova pa bi ovu tranziciju mogao da iskoristim i da obavim neophodne promene i prilagodbe. Dve me činjenice trenutno sprečavaju u realizaciji ovog plana: vreme i LENJOST!!! Jeste, mrzi me da počnem da radim na tome pa pošto sam vam sve lepo rekao valjda neću dozvoliti sebi da dođem u situaciju da me neko pita "Kako ide tranzicija?", a da ja odgovorim sa "Nije još ni počela" :)
Pored ovoga, ne bi bilo loše i malo ažurnije održavati sajt pošto su me ljudi počeli pitati za cene i artikle koje odavno nisu aktuelne.

I na kraju, planira se i put ka severu, ali ipak... Ćutanje je zlato ;)

UPDATE 10.02.2009 21:11: Promena mašine izvršena i sada sam vlasnik MSI ploče sa nF560 čipsetom, AMD Athlon X2 64 5400+ procesora, 2GB Transcend RAM-a, LG DVD/RW i Radeon 3650 grafike. Promena veoma primetna, a detaljnije u nekom narednom postu...

6 коментара:

Анониман је рекао...

E koji si ti lenjivac, a kao stalno nešto radiš, ma daaa... Nego, koji je rok za te tvoje planove, koje u tajnosti držiš? Samo da se zna kad da se pita :D
Šta misliš ko će da te pita? :D :D :D

GoranSTX је рекао...

A zamisli šta bi tek bilo kada bih, pored sadašnjih obaveza i poslova, još dodao i ove najavljene :D
A rokovi? Pa, oni su... ono... rastegljivi... :)

Nikola B је рекао...

Heh, uverih se u istinitost reči premudrih više no jedan put. Jednom ispričana priča nije vredna ponovnog pripovedanja.

A ko nije len taj nek' se muči, šta da mu radimo :D

Анониман је рекао...

Kad god razmišljaš o nekoj dobroj ideji na glas, sutradan shvatiš da je ipak trebalo da razmišljaš u sebi jer je neko na brzinu sklepao nešto na tvoju ideju.

Nego, OOo 3 prilično dobro vari M$ VBA, tako da postoji velika verovatnoća da te M$ dokumente samo otvoriš u OOo i sačuvaš u OOo formatu, te da će sve ostalo raditi out-of-the-box (eventualno uz minimalnu intervenciju).

A lenjost, šta je to? :D

GoranSTX је рекао...

Sklepao i verovatno upropastio, a lenjost je gora nego bolest... 100 puta mi je to pokojni deda rekao i čovek je bio, kao i uvek, apsolutno u pravu. Inače, primetite UPDATE posta :)

Анониман је рекао...

Promenio si plan?! A!?
I kako sad to dalje utiče? :))