12 јун 2008

Doviđenja i hvala na svim dpkg-ovima

Prošlo je dosta vremena od mog prethodnog posta, a dosta toga se i izdešavalo.
Veštim finansijskim manipulacijama na otvorenom tržištu bankarskih usluga (čitaj - refinansiranje kredita) obezbeđena su sredstva za revitalizaciju ličnog automobila iz nacionalne klase (čitaj - Yugo). Sam čin oživljavanja iz mrtvih još nije izveden jer se čeka postavljanje određenih planeta u odgovarajući položaj (Mars je trenutno retrogradan ili tako nešto), ali bitno je da su pare za velikog vrača spremne :)
Trenutno čitam knjigu "Porota" Džona Grišama i skontam da sam pre toga odgledao i film po istoj (neki od Boldvina je glumio čini mi se), ali kao i većina adaptacija za veliko platno i ovaj je bio bleda kopija originala. Priča je o sudskoj parnici protiv duvanske industrije što me je navelo na razmišljanje o prestanku pušenja... za sada samo razmišljanje...
Posao i dalje ide, nekako, ali o tome drugom prilikom.
Ono što me je ponukalo da napišem ovaj post je nova distribucija linuxa koju koristim. Jeste, verni Debian, moj ponos i dika ide u peMziju... a i vreme mu je bilo. Nova uzdanica zove se Arch linux i predstavlja dobru mešavinu jednostavnosti, stabilnosti i upotrebljivosti. Na testiranje ovog distroa sam "nateran" upornim izjavama oduševljenja od strane foxbunny-a, dugogodišnjeg korisnika gorepomenutog i jedino što je predstavljalo problem je, slutite... internet.
Debian sam počeo da koristim prevashodno zbog 3 DVD medija na kojima se isporučuje i koji su u najvećoj meri eliminisali potrebu za FLAT pristupom netu. Naravno, ovo nije bio jedini razlog. Debian je odličan sistem i svima ga preporučujem, ali posle više od godinu dana upotrebe, mene su počele da svrbe promene.
Pa šta je sad toliko dobro kod Arch-a? Pre svega, optimizovan je za i686 arhitekturu i poprilično je hitar. Ujedno ima najbrži boot koji sam video na nekom linuxu, nisam precizno merio, ali mislim da mu ne treba više od 20sec da me od paljenja dovede do KDE-a. E da, taj KDE je, u stvari, modifikovan KDEmod specijalno pravljen za Arch. mLlogo je lep... i brz... i modularan... bombonica.
A zašto je net bio problem? Pa, Arch se instalira sa .iso-a koji će vam obezbediti samo najosnovniji linux sistem, što ono kažu - konzola... Sve ostalo, od X-a do grafičkog okruženja i ostalih programa skidate sa online repoa koristeći odličan pacman menadžer paketa (CLI).
Administracija jeste malo user-hostile ali ništa što odličan wiki ne može da reši. Sve u svemu, odlični prvi utisci i ja eto nastavljam da arčim Arch.

10 коментара:

Анониман је рекао...

Uh,bre,uplaši me sa ovim "Doviđenja",reko napuštaš blog ja se prepao.Inače - Debian to Arch , cigare - bez cigara?Misli o tome ;)

KPanda је рекао...

Debian je bio dobar OS...smrc..smrc...ubila ga je moja nova grafa za koju nije imao drajvere pa sam ostao zaglavljen u konzoli.
Ja sam skinuo Arch pre nekoliko nedelja ali ga jos nisam instalirao.
Kad me bude smorilo jurenje zavisnisti na Slack-u onda cu ga staviti.
A to za cigare...trebalo bi da ostavis,sta ce ti to u zivotu.
Mislim nije to kanabis pa da imas neku svrhu od toga :D

Анониман је рекао...

Hahaha, koji razlog za ostavljanje, nemoj da pusis nego duvaj, a? :P
GNU/Linux je generalno odlican sistem, samo cekam kad ce M$ da padne u ambis pokoren slobodnim i besplatnim sistemima. :D

GoranSTX је рекао...

Hvala svima na poseti, pa da krenemo redom:
@dobri
malo sam slabije postovao zadnje vreme, ali ne napuštam blog. Što se cigara tiče... slab sam... slab...

@snoopy
jesi postavljao temu na SK za taj Debian? Mogli smo to srediti, ali neka te na Slacku, posle njega sve će biti boza... I na mom blogu samo ja mogu da promovišem gandžu :D :P

@daysleeper
ono, mnogo manje bi duvao nego pušio, to je sigurno :D
Inače, ne verujem da će M$ skoro propasti... Velika je to firma i raširen je to sistem, meni se čak više sviđa ovakva situacija nego da je lindža mainstream pa da ga svaki pacer koristi... ovako je samo za izabrane :D

KPanda је рекао...

Vidis zanimljivo ti je to pitanje:
Da li je bolje da Lin bude mainstream ili underground.
Licno mi je bolje ovako kada mi navrate ortaci i vide Slack i otvorenu konzolu i tripuju se da obaram NASA satelit ili sl.

Kad bi bio mainstream svi bi hteli da bude ko Win samo free...i onda bi ubili celu smisao linuxa....

Otvorih temu dostojnu jos jednog posta na blogu.Odo da napisem nesto o ovome.

Анониман је рекао...

O tome se mnogo raspravljalo i mislim da nije ovo mjesto za to, ali nije to samo "kao Win, samo besplatan", otkako koristim Linux sve sam svjesniji koliko je on poboljsan u odnosu na Win, kako se razvija brzinom svjetlosti (mislim, samo prati distrowatch i sve ti je jasno), a sloboda linuxa nema konkurenciju i prica je sama po sebi. Razlika je veeeeelika, ali eto, marketing i dosadasnji status M$-a radi svoje.

KPanda је рекао...

Upravo sam i rekao da je on bolji od Win-a.Rekao sam da bi novji korisnici hteli nesto kao win samo free sto bi ubilo smisao Linuxa.Nisam rekao da je Linux kao Win samo free.

GoranSTX је рекао...

Uvek sam nekako uspevao da, koliko-toliko, izbegnem win-lin trolovanje, a i takvi likovi mi nikad nisu bili najjasniji... Koristim oba sistema, mogu reći na nekom naprednijem nivou, i sa tog stanovišta mogu da tvrdim da MENI više leži linux... ako bih morao u nekoj firmi da obavim posao za koji sam siguran da bi lakše i bolje radio na winu, ne bih se ni momenat ustručavao. Iz toga razloga mi se i sviđa što linux nije toliko raširen, imam neki osećaj ekskluzivnosti, a i slažem se sa daysleeper-om o pitanju slobode. Vrlo bitna stavka...

Анониман је рекао...

Pa i ja na poslu radim na Win-u jer imaju poseban softver koji je napisan za Win, a sto se licence tice, to je njihova stvar. Ali kad bi se koristio samo ofis sigurno bi tu bio Linux i OpenOffice. A u slobodno vrijeme za surf tu je butabilni PuppyLinux LiveCD. 8D

Анониман је рекао...

e, ne mogu vishe da chitam ovaj blog... :D
a jesam se i nachitala i naostavljala komentara.. :D :p

odoh neshto da radim - od necheg treba ziveti. :)

zz