15 јун 2009

Table in non smoking area, please...

Pre otprilike godinu dana postovao sam tekst u kojem je objavljeno da sam prestao da pušim. Eto, prošla je godina i kao što to uvek bude kad od nekog događaja prođe godina... mada ne vidim zašto godina? Zašto ne 300 ili 400 dana ili 10.000 sati ili tako neki "okrugliji" broj, ali nije ni bitno. Prošla je godina i sad treba da se sumiraju rezultati.
Ono što je najbitnije je svakako činjenica da sam izdržao i da i dalje ne pušim. Mada kažu da treba par godina da se čovek "izleči" u potpunosti mislim da je prva godina ključna, a ona je, eto, prošla. A prošli su i svi simptomi apstinencijalne krize: nervoza, slaba koncentracija, nemam potrebu za konstantnim grickanjem niti bilo koji drugi vid oralne fiksacije, prestao sam da sanjam cigare i situacije vezane za njih i sve ono drugo što može da pokoleba čoveka u nameri da se ratosilja jedne vrlo ružne i štetne navike.
Simptomi su prošli, ali posledice nisu... nažalost... Ona najočiglednija je nagomilani višak telesne mase. Jednostavno, u prvih par meseci, prosto je bilo nemoguće obuzdati se te sam konstantno nešto žvakao... Nisam dogurao do onih pomenutih 150kg, ali jesam dovoljno da se primeti i da mi smeta, kako sa estetske (nema više figure na kojoj bi i Mikelanđelov David pozavideo :D ) tako i praktične strane.
Zato na godišnjicu ostavljanja jedne pošasti pojačavam napore da se ratosiljam i druge. Počeo je Petrovdanski post pa mi se to učinilo kao zgodna prilika da se pridržavam određenog režima ishrane, a da u međuvremenu nađem metodu kojom ću pokušati da se dovedem u red koliko-toliko.
Nadam se da ću imati uspeha kao i u prethodnom poduhvatu...

8 коментара:

Доброслав Пурешевић је рекао...

Što se tiče posta, kažu: "Greh ne ulazi na usta, već IZ usta". Tako da ako se i omrsiš neće biti velike štete :D
BTW Čestitam jubilej nepušenja :D

Ketchua је рекао...

Pa ti baš mrziš sebe. :D Prestao da puši, prestao da jede... Još malo pa možeš da se zabiješ u stenu ko svetogorski eremiti.:P

GoranSTX је рекао...

@Dobroslav
Hvala na čestitkama :)

@Ketchua
Hmmm, stena? Eremiti? Zvuči primamljivo... Kakve su im opcije za broadband tamo? :D

Uf је рекао...

...dođem, pročitam, "otvorim prozorče" da napišem komentar i onda stanem i zablenem se u monitor i nemam pojma šta bih rekla.
eto.

GoranSTX је рекао...

Nedostatak inspiracije? Mada nekad i tišina može glasno govoriti...
A da mi čestitaš na čvrstini karaktera i snazi volje? :D

Uf је рекао...

evo čestitam ti na karakteru i snazi volje, bar kad je duhanjenje u pitanju. za kilograme ćemo tek da vidimo.
jel radi još neko osim mene u ovo doba?

Анониман је рекао...

hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....

Lunamorena је рекао...

Svaka cast za cigare, jako mi je drago kada cujem da je neko uspeo da ih se resi :) ja nikad nisam ni pocela da ih konzumiram a mislim da ni necu :) Ni cigare, ni kafu, ni teze oblike "zavisnosti" .. Ni semenke.. Nista! :)